Technische gegevens TW6000 trams

Bouwjaar 1974-1978
Fabrikant DÜWAG / Kiepe / AEG / Siemens
Type Achtassige Stadtbahnwagen in tweerichtingsuitvoering met thyistorsturing en electronica
Asindeling B'2'2'B' (4 aangedreven assen, 2 beremde en 2 onberemde loopassen)
Spoorbreedte 1.435 mm
Draaistellen Aandrijving op 2 assen,
Primaire vering: Megi-Vering (As)
Secundaire vering: rubberrolveren (wiegbalk)
Wieldiameter 730 mm
Motorvermogen 2x217=434kW/60min. bij 600 V
Max. snelheid 80 km/h
Wagenlengte over de koppelingen 28.280 mm
Wagenbreedte 2.400 mm
Wagenhoogte (dak) 3.310 mm
Vloerhoogte 943 mm
Instaptreden hoogte 388/294/261 mm
Leeg gewicht ca. 38.800 kg
Adhesiegewicht ca. 60 % van het eigengewicht
Zit/staanplaatsen 46 zitplaatsen en 104 staanplaatsen bij 4 personen per m2
Minimale boogstraal 17,5m
Optrekversnelling 1 m/s2
Noodremvertraging 3 m/s2
Koppelmogelijkheden maximaal 4 wagens

Technische gegevens en tekening met toestemming
overgenomen van www.uestra.de

Beschrijving

De wagenbak is een lichtgewicht staalconstructie. Het plaatwerk is op het stalen geraamte gelast en vormt zodoende een buisconstructie, die een optimale veiligheid voor de passagiers garandeert. De aan de onderzijkant van de wagen aangebrachte schortplaten zijn met schroeven bevestigd en kunnen gemakkelijk uitgewisseld worden. De drie wagenbakken zijn door geledingen met kogeldraaiverbindingen en silentbloc-lagers met elkaar verbonden.

Om de invloeden van geluid en warmte te beperken, is de wagenbak van een 3 mm dikke laag geluidsdempend materiaal voorzien. Verder werd het dak met een 20 mm dikke laag mineraalwol gevuld en zijn de zijwanden van Resonaflex-opvulling voorzien.

Het rijtuig heeft 46 zitplaatsen in de vorm van plastic stoeltjes. Deze zijn bevestigd op sokkels, waarin o.a. zand, electronische apparatuur en verwarmingselementen ondergebracht zijn.

De tram heeft aan beide zijden 5 kunststof vouwdeuren met electromechanische aandrijving. De hoogte van de deuren bedraagt 1915 mm, de doorgangsbreedte ca. 650mm. De deurbeveiliging bestaat uit gevoelige rubberen randen, een lichtsluis en kontakten in de instaptreden.

De verwarmingselementen onder de stoelen, de vensterblowers en verwarming in de bestuurderscabine en de dakluchters zorgen voor een aangenaam klimaat in de wagens.

Vóór iedere aangedreven as bevinden zich magnetisch bediende zandstrooiers. Deze kunnen zowel binnen in de wagen als aan de buitenzijde gevuld worden.

De draaistellen bestaan uit een gelaste constructie van holle profielen; de binnenaslagering geschiedt d.m.v. Megi-asveren. De secundaire vering bestaat uit rubberrolveren met parallel daaraan aangebrachte slingerdempers. De rolveren zorgen voor een slijtagevrije overbrenging van de versnellings-, rem- en zijwaartse krachten. De draaibeweging verloopt via een kogeldraaikrans. De motordraaistellen hebben een in de lengte aangebrachte motor die vast verbonden is met twee asoverbrengingen en afgeveerd met rubberblokken op de beide assen rust. Overige elementen van de draaistellen zijn: hydraulische veergeheugen schijfremmen (één per motordraaistel en in de loopdraaistellen op beide assen werkend), railremmen met ophanging, hoogte-instelling ter compensatie van wielbandenslijtage, baanruimers, kunststof wielkasten, aardkontakten, een drukmeetpunt voor massabepaling, een snelheidssensor en een automatische remafstelling.
Zo ziet een TW6000 er van onderen uit

Blik in de werkput
 

Achter de koppeling aan de b-zijde

Op deze plaats hoort een draaistel

Eén van de zandstrooiers
 

 

Vecom transponder

Motordraaistel

 

De bel van de TW6000

Bij de TW6000 trams zit de belknop niet op het bedieningspaneel, maar op de voetplaat.

Klik op de belknop om het geluid van de bel van een TW6000 te horen !