Profielmeetwagen 6000

De profielmeetwagen 6000 bestaat uit een metalen geraamte op twee draaistellen. Rondom dit geraamte bevinden zich beweegbare houten planken, die de contouren hebben van een Hannoverse Stadtbahnwagen type 6000. Door de beweegbaarheid van de planken wordt er niets beschadigd wanneer de wagen een te smalle halte passeert of een paal dan wel verkeersbord raakt.

De profielmeetwagen is niet gemotoriseerd maar wordt gesleept door GTL 3099. Deze tram is speciaal voor dit doel aangepast, in die zin dat er aansluitingen gemaakt zijn om de remlichten van de tram door te koppelen naar die van de profielmeetwagen.

 

De profielmeetwagen in de remise Lijsterbesstraat en in de Centrale Werkplaats


Proefritten profielmeetwagen 6000

Medio februari 2001 werd een proefrit gemaakt met profielmeetwagen 6000. Deze rit diende om te zien of de Hannoverse trams serie 6000, die enkele centimeters breder zijn dan de Haagse trams, van de remise Lijsterbesstraat naar de remise Zichtenburg zouden kunnen rijden.

Het bleek dat met name bij het passeren van hoge halteperrons problemen optreden.

In de nachten van 3 op 4, 4 op 5 en 6 op 7 december 2001 maakt de profielmeetwagen, weer getrokken door de 3099, een aantal nachtelijke proefritten. De eerste nacht wordt het traject remise Lijsterbesstraat - remise Scheveningen bereden. De tweede nacht is het traject remise Scheveningen - Scheveningen Haven - remise Lijsterbesstraat aan de beurt. De laatste nacht wordt vanuit de remise Lijsterbesstraat naar het Rijswijkseplein gereden en wordt tevens de keerdriehoek bij de Wouwermanstraat bereden. Tussen de eerste en tweede proefrit verblijft de profielmeetwagen in de remise Scheveningen. Daarmee is het gehele trajekt van lijn 11 inclusief de in- en uitrukroutes naar de remise Scheveningen en de route van en naar de Centrale Werkplaats door de profielmeetwagen bereden.

In de nacht van 2 op 3 augustus 2002 werd de profielmeetwagen vanuit de remise Lijsterbesstraat overgebracht naar de remise Zichtenburg.