Hannoverse trams in Den Haag

Achtergrond
Om de groeiende vervoersvraag te kunnen opvangen was HTM al enige tijd op zoek naar extra trammaterieel. Dit werd gevonden in het Duitse Hannover, waar de Üstra, het openbaar vervoerbedrijf ter plaatse, na de Expo tientallen trams van het type Stadtbahn (serie 6000) in de aanbieding had. De meeste van deze trams werden verkocht naar Budapest, maar HTM kon er toch een zevental overnemen, later aangevuld met een achtste.

Technische gegevens over dit wagentype lees je HIER.


Technische gegevens TW6000
Eerdere ervaringen met dit tramtype
De Stadtbahnwagens waren niet geheel onbekend voor HTM: al in 2000 werden er twee trams van dit type gekocht om in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen de verbinding Houten - Houten Castellum te exploiteren. Reeds in die periode werd nagedacht over inzet van dit wagentype op het Haagse stadsnet: er werden uitgebreide technische proefnemingen met de wagens gedaan en er werden enkele testritten mee gereden. Meer informatie over deze twee trams en de proefnemingen ermee is te vinden op de pagina over Hannoverse trams voor Houten.

Themapagina Hannoverse trams voor Houten
Inzet in Den Haag
Wanneer de zeven trams eenmaal geschikt gemaakt zijn voor het Haagse tramnet, zullen zij ingezet worden op lijn 11. Dit is nog niet zo eenvoudig als het klinkt, want behalve dat de wagens aangepast moeten worden aan de techniek van het Haagse net, zijn de Hannoveranen 5 cm breder dan de Haagse GTL-trams. Dit betekent dat zij mogelijk niet langs alle haltes passen of verkeersborden e.d. die vlak langs de trambaan geplaatst zijn zouden kunnen raken. De noodzakelijke aanpassingen aan de wagens worden deels in Hannover en deels in Den Haag gedaan. De wagens zullen hun thuisbasis hebben in de remise Scheveningen; het onderhoud zal plaatsvinden in de Centrale Werkplaats.
Profielmeetwagen
Om te inventariseren waar op de route problemen zouden kunnen ontstaan, is er al tijdens de proeven met de Houtense wagens een zg. profielmeetwagen gebouwd. Dit is een geraamte van hout en metaal, dat door een Haagse tram gesleept wordt. Dit geraamte heeft de omtrek van een Hannoverse tram; de zijkanten ervan zijn beweegbaar, zodat er geen schade ontstaat wanneer een halte o.i.d. geraakt wordt. Met deze meetwagen zijn enkele nachtelijke proefritten gereden. Foto's van de profielmeetwagen alsmede één van de proefritten staan op de pagina over de profielmeetwagen.

Themapagina profielmeetwagen
Aanpassingen door Üstra in Hannover
In Hannover worden de door HTM verworven trams voor ze op transport gaan eerst flink onderhanden genomen. Dit betreft zowel conservering (asbestsanering, slecht plaatwerk vervangen, ontroesten en in de HTM-kleuren rood-beige schilderen) als technische aanpassingen (databus, noodremsysteem en aansturing van de buitenspiegels). Foto's van de opknapbeurt in Hannover staan HIER.

Fotopagina
opknapbeurt in Hannover
Transport naar Den Haag
De Hannoverse trams worden per dieplader van Hannover naar Den Haag gebracht. De eerste twee wagens arriveerden 's nachts op het De Savornin Lohmanplein; toen na aanpassingen van de infrastructuur de remise Scheveningen bereikbaar werd vanuit de Centrale Werkplaats, werden alle volgende wagens achter die remise en overdag afgeleverd. Kijk HIER voor een overzicht van alle transporten.

Fotopagina
transporten

Aanpassingen door HTM in Den Haag
In Den Haag wordt er ook het nodige gesleuteld aan de 6000-en. Dit betreft zowel aanpassingen aan het interieur als technische aanpassingen.

Kijk HIER voor een uitgebreid overzicht van de uit te voeren werkzaamheden alsmede een fotografische impressie van de voortgang daarvan.

 


Fotopagina
Haagse aanpassingen

Officiële presentatie
Op zaterdag 14 december 2002 werden de TW6000-trams officieel gepresenteerd aan pers en publiek. Er werd een rit gereden voor genodigden, waarna het publiek in twee trams op lijn 11 gratis mee mocht rijden.

Kijk HIER voor een foto-verslag van de presentatie.


Fotopagina
officiële presentatie

TW6000 trams in de lijndienst
Vanaf 15 december 2002 moesten de trams zich gaan bewijzen in de lijndienst. Kijk HIER hoe de TW6000-en zich een plaats in het Haagse stadsbeeld veroveren.

Fotopagina
lijn 11
Deze pagina's
Aan deze special werd meegewerkt door Rene Weterings, de afdeling Projekten van HTM Trammaterieel, de Üstra en meerdere Duitse tramliefhebbers.