RandstadRail - Verbouwing Halte Ternoot

Wellicht de grootste aanpassing aan het Haagse tramnet en zeker de spectaculairste is de verbouwing van het tramviaduct aan de Juliana van Stolberglaan, waar de halte Ternoot bovenop gelegen is. Op de oorspronkelijke locatie van de tramhalte komt nl. de splitsing waar de trams richting Voorburg en Leidschendam rechtdoor gaan en de RandstadRail-voertuigen rechtsaf buigen om via het nieuwe netkousviaduct naar de aansluiting op de spoorbaan bij de Schenkkade te rijden. Gedurende een week waarin er geen trams over het viaduct reden werden een aantal viaductdelen vervangen door nieuwe delen of op een andere plaats in het viaduct gemonteerd. Daarna startte een maandenlange periode waarin de nieuwe tramhalte opgebouwd wordt.


Sinds 19 april 2004 doen de trams de halte Ternoot boven op het tramviaduct niet meer aan. De halte wordt ontmanteld, zodat het viaduct aangepast kan worden voor RandstadRail. Even verderop, op de Prinses Beatrixlaan, worden enkele viaductdelen voorgebouwd, die deze zomer geplaatst zullen worden. Dit is een beeld van de situatie op 9 juni.

<<< Viaductdelen

 

'Ternoot-schroot' >>>


Op 22 juni werd een bezoekje gebracht aan de vroegere halte Ternoot, waar op dat moment de perrons opgebroken werden. De roltrappen en de overkapping waren al eerder verwijderd.


Op de Prinses Beatrixlaan wordt nog steeds gebouwd aan nieuwe viaductdelen.


Vervanging viaductdelen Ternoot 14-17 augustus 2004
In het weekend van 14 en 15 augustus vonden er omvangrijke werkzaamheden plaats rond de voormalige tramhalte Ternoot. Daarbij werden twee nieuwe voorgebouwde viaductdelen ingeschoven en een ander viaductdeel elders in het viaduct geplaatst.

Een van de viaductdelen is verwijderd.

Het oude viaductdeel wordt over de Prinses Beatrixlaan afgevoerd naar de tijdelijke bouwplaats, waar het zal worden gesloopt. De nieuw gebouwde delen staan klaar voor transport naar het viaduct. Aan de vorm van het rechter deel is duidelijk de afsplitsing van RandstadRail te zien.

Een kijkje van bovenaf op de werkzaamheden aan het viaduct.


Zondag 15 augustus: een ander viaductdeel wordt afgevoerd.
<<<
Het viaductdeel dat een dag eerder verwijderd werd, staat gestald op de Prinses Beatrixlaan.
<<<
Een vroeger deel van de halte is elders in het viaduct geplaatst. Let op het verschil in breedte.
De nieuwe voorgebouwde viaductdelen staan klaar om ingereden te worden.

In de stromende regen wordt in de ochtend van 16 augustus het eerste (rechte) nieuwe viaductdeel ingeschoven. Toen later het zonnetje doorbrak was te zien dat alleen de splitsing nog geplaatst moet worden om het viaduct weer compleet te maken.

In de vroege ochtend van dinsdag 17 augustus werd het laatste nieuwe viaductdeel - die met de splitsing voor Randstadrail- op z'n plek gereden. Aanvankelijk werd het grotendeels door het viaduct heen richting Adelheidstraat geplaatst, maar in de loop van de ochtend werd het op z'n definitieve plek gezet. Op het een dag eerder geplaatste nieuwe deel werd al druk gewerkt door de betonbouwers. De oude viaductdelen wachten op de bouwplaats op de Prinses Beatrixlaan op de sloper.

Een dag later, 18 augustus, zijn de betonbouwers ook op het splitsingsdeel druk bezig om een fundering voor de tramrails te maken. Op de toekomstige nieuwe halte Tenoot ligt al rails. In de bocht tussen CS en Ternoot wordt ook het nodige onderhoud aan de sporen verricht.

20 augustus: over de gehele lengte van de nieuwe viaductdelen ligt rails.

Op het oude deel van het viaduct verrijst een gebouw over het spoor en ligt de draagkabel van de bovenleiding netjes opgerold.


Stand van zaken op 21 augustus 2004
Betonwerk op het verplaatste oude viaductdeel. Het oranje bord dat herinnert aan het verplichte vervoerbewijs en het hek tussen de sporen zijn uit de tijd dat dit deel nog onderdeel uitmaakte van het halteperron van de oude halte Ternoot. Overgang tussen een oud en een nieuw viaductdeel. Let op de verschillende wijze van railbevestiging. Overgang tussen de twee nieuwe viaductdelen. In het midden komt nog een kabelgoot.

Inmiddels is de ruwbouw van de uitbreiding van de Koninklijke Bibliotheek over het spoor geplaatst.

De tramlijnen 2, 3, en 6 rijden via de Rijnstraat en hebben een sticker als richtingfilm. De bussen naar Leidschendam halteren op het busplatform. Een impressie hoe het eruit moet gaan zien.

6 oktober 2004
Om de betonnen pilaren waar het viaduct op rust te kunnen vervangen terwijl de trams blijven rijden, wordt het viaduct middels vijzels op hoogte gehouden.

Stand van zaken 17 november 2004
De vloeren van de nieuwe halteperrons zijn inmiddels aanwezig en hun karakteristieke golvende vorm is met name van een afstandje duidelijk zichtbaar. Op de foto linksonder is ook te zien dat de halte een lichte bolling heeft.

< < <
Aan de Laan van NOI zijde van de halte komen liften. Dit is een van de liftkelders.
< < <
De aansluiting van de roltrappen op het perron.
> > >
Een aantal pilaren onder het viaduct wordt vervangen. Totdat ze klaar zijn om het viaduct te dragen, steunt het viaduct ter plaatse op vijzels.
> > >
Onder het viaduct is een nieuw onderstation voor de stroomvoorziening gebouwd.

Werkzaamheden begin maart 2005
De splitsing Het begin/eind van het nieuwe perrons aan de CS-zijde De gehele nieuwe halte Ternoot De liftschachten en platforms voor de roltrappen
- - Ook onder het viaduct gebeurt het één en ander - -

13 maart 2005: De roltrappen zijn geplaatst

23 maart 2005: Installatie roltrappen en aanbrengen viaductbeplating

Afbouw halte Ternoot medio maart 2005
De afbouwfase van de nieuwe halte Ternoot is nu aangebroken: de liften en roltrappen zijn geplaatst, de glazen wanden zijn grotendeels gemonteerd en de wachtgelegenheden krijgen vorm. Het oranje bord van de oude halte Ternoot is nog steeds bewaard en op de kruising onder de halte is een sokkel verschenen waar later een pilaar voor het afbuigende spoor naar de Prinses Beatrixlaan op komt te rusten.

Opening van de nieuwe halte Ternoot
Op donderdag 7 juli 2005 werd de nieuwe halte Ternoot feestelijk geopend.
Op het perron werd een receptie voor genodigden gehouden. De gasten werden met museumwagen 810, bestuurd door wethouder Bruno Bruins, naar de nieuwe halte gebracht.
Na het verwijderen van een bord werd de naam van de halte zichtbaar. Na afloop van de receptie werd de halte door de trams aangedaan.