RandstadRail - Spoorvernieuwing Conradbrug

De Conradbrug, dat is de kruising Laan van Meerdervoort/Conradkade, wordt in verband met de komst van RandstadRail ingrijpend aangepast. De tramhalte wordt geschikt gemaakt voor de nieuwe voertuigen, waarbij de verbindingsbogen tussen lijn 3 en lijn 11 definitief zullen verdwijnen.


In de nacht van 3 op 4 september 2005 werden op de Laan van Meerdervoort rond de Conradbrug oplegwissels geplaatst.

Tot en met 1 oktober zal lijn 3 hier enkelspoor rijden over het spoor richting Loosduinen in verband met de omvangrijke herinrichting van de Conradbrug ten behoeve van RandstadRail.

Medio september zijn de bogen van en naar lijn 11 richting Rijswijkseplein verdwenen, evenals een groot deel van het spoor van lijn 3 richting centrum.

23-25 september 2005: Bijzondere spoorvernieuwing op de brug

Op de Conradbrug wordt een bijzondere constructie toegepast: tussen het tramspoor en het brugdek ligt een folie, bestaande uit twee lagen rubber met daartussen twee lagen teflon, die langs elkaar kunnen schuiven. Door deze constructie kunnen het brugdek en het spoor onafhankelijk van elkaar bewegen, zodat bij uitzetten/krimpen ten gevolge van temperatuursverschillen geen schade ontstaat.

Ook de sporen zelf zijn van een bijzondere constructie: het zijn voorgemonteerde secties, bestaande uit spoorstaven die in een met trillingsdempend materiaal gevuld U-profiel bevestigd zijn. Dit type spoor werd eerder toegepast in de Edisonstraat en bij de Zonnebloemstraat.


1 en 2 oktober 2005: Vervangen spoorkruising lijn 3 en lijn 11


In de nacht van 1 op 2 oktober 2005 werd de spoorkruising van de lijnen 3 en 11 geheel vervangen, werden enkele rechte stukken spoor vernieuwd en werden de oplegwissels omgezet, zodat lijn 3 nu in beide richtingen over het (nieuwe) spoor richting centrum rijdt.


Zondagmiddag 2 oktober 2005 was alle rails gelegd en kon het tracé na een proefrit weer vrijgegeven worden voor de trams van lijn 3 en 11.
< < <
Onder een dreigende lucht wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe spoorkruising.
Proeftram 3041 berijdt voorzichtig het nieuwe spoor.
De 3130 is de eerste dienstwagen die over de kruising mag. De bestuurder wordt gefeliciteerd met zijn primeur. Ook het spoor van lijn 11 wordt door de 3041 bereden. Korte tijd later kan ook lijn 11 weer zijn normale route rijden.

Stand van zaken Conradbrug 12 oktober 2005
Op 12 oktober rijden de trams in beide richtingen over het nieuwe spoor richting centrum, is het oude spoor richting Loosduinen verdwenen en wordt een begin gemaakt met de fundering voor het nieuwe spoor richting Loosduinen.
Een passage op het overloopwissel bij de Van Merlenstraat.

Op de brug.

Het overloopwissel bij de Archimedesstraat.

21 oktober 2005: Laatste brugsecties gelegd op de Conradbrug
Op 21 oktober 2005 werden op de Conradbrug de laatste speciale brugsecties gelegd. Deze waren per vrachtwagen aangevoerd uit Weert, waar ze waren geassembleerd.
Een 11 ton zware spoorsectie wordt van de oplegger getakeld en even op een stapel houtblokken neergelegd, zodat de kranen positie kunnen innemen om de sectie op de juiste plaats neer te leggen.

Even leek het of de 3055 meteen maar het nieuwe spoor op wilde rijden, maar het ging gelukkig goed. De nieuwe spoorsecties werden direct gelast. Vanwege de regen werd een tent geïmproviseerd.