Haags trammaterieel

De afgelopen halve eeuw hebben er meerdere, heel uiteenlopende tramtypen in Den Haag gereden. Onderstaand een overzicht.
[Klik op een fotootje om het bijbehorende dossier te openen]
PCC-cars
Van 1949 tot 1993 waren de PCC's dagelijks te zien in het Haagse stadsbeeld. Deze trams, 234 in aantal, waren populair bij het publiek, dat tot dan toe gewend was aan vooroorlogs materieel. Op 30 juni 1993 reed de PCC voor het laatst in Den Haag.
GTL
De GTLs waren de eerste gelede trams in Den Haag. Zij waren een combinatie van bekende PCC technieken en moderne electronica. In 1981 kwam de eerste GTL, de 3001, in Den Haag aan. In totaal heeft HTM 147 GTLs gehad; ongeveer de helft daarvan is nog in actieve dienst.
TW6000
Om de groeiende vervoersvraag te kunnen opvangen was HTM rond de eeuwwisseling op zoek naar extra trammaterieel. Dit werd in 2002 gevonden in het Duitse Hannover, waar de √ústra, het lokale openbaar vervoerbedrijf, na de Expo tientallen trams van het type Stadtbahn (type TW6000) in de aanbieding had. De meeste van deze trams werden verkocht naar Budapest, maar HTM kon er toch een zevental overnemen, later aangevuld met een achtste. Na enkele jaren waren de wagens niet meer nodig en werden ze buiten dienst gesteld. Na een aantal jaren in diverse remises doorgebracht te hebben, zijn ze uiteindelijk ook naar Budapest gegaan.
Regio Citadis
Voor het nieuwe vervoerssysteem RandstadRail deed in 2006 een geheel nieuw materieeltype zijn intrede. Voor het eerst sinds tientallen jaren had Den Haag weer tweerichtingsmaterieel. De lange lightrail voertuigen rijden over de voormalige Zoetermeer Sprinter spoorlijn tussen Den Haag en Zoetermeer. Ze zijn ook te vinden op stadslijn 19.
Avenio
De Avenio is de opvolger van de GTLs serie 3000. Er zijn 70 trams van dit type in Den Haag, en ze rijden sinds 2 november 2015 in de reizigersdienst op de lijnen 2, 9, 11, 15, 16 en 17.
Werkwagens
In de loop de tijd zijn er vele trams geweest die niet voor reizigersvervoer bestemd waren, maar een speciale functie hadden. Dit zijn zowel omgebouwde reizigerstrams als speciale voertuigen.