De aanleg van de keerlus Madurodam in 2009

Het stond tientallen jaren als een niet-bestaand eindpunt op de richtingfilms van de trams: Madurodam. Maar nu is er daar toch echt een keerlus gekomen, zij het in principe tijdelijk voor vijf jaar. De nieuwe keerlus werd medio juni 2009 in gebruik genomen.

 

De oorspronkelijke situatie op 24 januari 2009

foto 3
 
 
foto 1

foto 2
 
Ongeveer ter hoogte van de tram op foto 1 zal het spoor afbuigen naar links en de Koninginnegracht oversteken naar het grasveld op foto 2. Hier zal de uitstaphalte komen. De linker boom op foto 2 zal als enige het veld moeten ruimen. Vervolgens maakt het spoor een bocht naar rechts en komt dan op wat nu nog de bushalte is (foto 3). De bushalte wordt iets verplaatst.

 
foto 4

foto 5

foto 6
 
Vanaf de bushalte wordt een krappe bocht naar rechts gemaakt om de bomen heen (foto 4), waarna het spoor op de stoep vlak naast het fietspad terecht komt (foto 5). Vanaf dat punt zal het spoor weer de Koninginnegracht oversteken (foto 6).

   
Op het punt waar de keerlus weer samenkomt met de hoofdbaan richting centrum komt de nieuwe halte Madurodam richting centrum. De fotogenieke halte naast het parkeerterrein van de miniatuurstad komt richting centrum te vervallen; richting Scheveningen blijft de halte gehandhaafd.13 april 2009: Tracé van de keerlus is uitgegraven

De aanleg van de keerlus Madurodam is van start gegaan. Op 13 april 2009 zien we dat het tracé van de keerlus is uitgegraven, en dat de sporen van lijn 9 zijn vrij gemaakt op de plaatsen waar de wissels komen.
14 april 2009: De wissels zijn aangevoerd
Op 14 april 2009 zijn de wissels en overige spoorsecties gearriveerd waarmee de nieuwe keerlus op het tracé van tramlijn 9 zal worden aangesloten.
Wissel 304 komt in het spoor richting centrum en zal als eerste ingebouwd worden. Wissel 303 en het kruisstuk volgen later. Merk op dat er ook ontsporingsrails aangevoerd zijn.
   
Op de plaats waar wissel 304 komt, wordt aan het spoor gemeten om de juiste hoogte te bepalen.19 april 2009: Eerste wissel gelegd, halte wordt zichtbaar
In de nacht van 15 op 16 april is het inrijwissel in het spoor richting centrum ingebouwd. Enkele dagen later zien we ook de eerste contouren van de nieuwe halte verschijnen.23 april 2009: Sporen keerlus worden gelegd

In de ochtend van 23 april werden in slechts enkele uren tijd de sporen van de keerlus Madurodam gelegd.
We kijken mee hoe de spoorsecties geplaatst werden.

   
Begonnen werd aan de kant van het uitrijwissel.

Iets verderop loopt de keerlus parallel met het Maduroplein.

   
   
Bij het inhijsen scheerde een van de secties vlak langs het Hubertusviaduct.

   
Vanwege het vele groen in de keerlus moesten de spoorsecties over de bomen heen getakeld worden, hetgeen spectaculaire beelden opleverde. Voor Sarens-kraanmachinist Wil was het een koud kunstje.

Achter in de keerlus moesten van een sectie twee dwarsliggers verplaatst en een spreider verwijderd worden vanwege een rioolput onder het spoor.

   
  De eerste van enkele rechte secties wordt neergelegd.
Langs dit rechte stuk komt de uitstaphalte.
 

Aan het eind van de dag lag de hele lus erin, en was die al gedeeltelijk van zand voorzien.

Op deze dag werd niet alleen de keerlus gelegd:
ook de nieuwe halte richting centrum werd gereed gemaakt om bestraat te worden.29 april 2009: Kruisstuk is aangebracht
   
  In de nacht van 28 op 29 april is in het spoor richting centrum de kruising gelegd waarover de trams komende vanuit het centrum de keerlus in zullen rijden. Tevens werd het spoor gelegd dat de rijbaan van de Koninginnegracht kruist.  
   
In de lus zijn op de dwarsliggers de bevestigingspunten voor de ontsporingsrail aangebracht. Zo'n rail is een stalen profiel dat zich vlak naast een van de spoorstaven bevindt, en ontsporende tramwielen weer in de richting van de spoorstaaf duwt. Dit wordt toegepast op plaatsen waar een ontsporing grote risico's met zich meebrengt, bijv. langs het water, of op plaatsen waar hersporen moeilijk is, zoals een tramviaduct.7 mei 2009: Wissel richting Scheveningen ingebouwd
In de nacht van 6 op 7 mei werd het wissel in het spoor richting Scheveningen ingebouwd. Daarmee ligt alle rails voor de nieuwe lus op z'n plaats. De keerlus is inmiddels voorzien van een provisorisch opgehangen en nog glimmende bovenleiding. De constructie wordt eenvoudig: alleen een rijdraad.1 juli 2009: Officiële ingebruikname
Enkele weken nadat de nieuwe keerlus bij Madurodam in stilte in gebruik genomen was door tramlijn 8K, vond er op 1 juli een officiële openingshandeling plaats. Staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga en verkeerswethouder Pieter Smit van Stadsgewest Haaglanden openden de keerlus officieel.
   
  Direct na aankomst werd de staatssecretaris in de tram gezet,
waar zij instructie kreeg over het rijden met zo'n gevaarte.
 

   
Vanaf het Centraal Station werd met de 3070 door een HTM bestuurder naar de nieuwe keerlus gereden. Vanuit de keerlus reed mw. Huizinga de tram naar de nieuwe uitstaphalte, die voor de gelegenheid van posters voorzien was. Er stond ook een wat curieus bord: 'vanwege de opening is deze halte ingepakt'.

   
  Na enkele toespraakjes werd de halte uitgepakt door de staatssecretaris en de wethouder en werd er geproost op de nieuwe aanwinst.