Infra

Met enige regelmaat vinden er in Den Haag infrastructurele werkzaamheden plaats die aanzienlijk meer omvatten dan regulier spooronderhoud. Enkele van die projecten worden hier belicht.

 

Dossier Hollands Spoor 2017
Het Stationsplein heeft in de loop der tijd al heel wat herinrichtingen meegemaakt. De komst van de nieuwe lagevloer stadstrams was aanleiding om de tramhaltes voor Hollands Spoor grondig te herzien. De eerste plannen daarvoor dateren al uit 2012, maar pas in 2017 ging de herinrichting van start.
De aanleg van opstelterrein Meppelwerf
Met de komst van de Avenio trams ontstond de behoefte aan stallingsruimte voor deze voertuigen. Na een aantal locaties bekeken te hebben viel de keus op een terrein naast de remise Zichtenburg.
De bouw van de Tramtunnel
De Haagse tramtunnel kreeg al tijdens de bouw landelijke bekendheid door de vele tegenslagen.
Aanleg van de keerlus Madurodam in 2009
In de eerste helft van 2009 werd een keerlus aangelegd nabij Madurodam. Deze tijdelijke lus is bestemd voor kort-traject wagens van lijn 9 op het baanvak Centraal Station-Madurodam.
Spoorvernieuwing Parallelweg en Stationsplein
In de week van 18 t/m 27 mei 2009 was er geen tramverkeer op de Parallelweg. Vanaf de halte Wouwermanstraat tot aan het station Hollands Spoor werden bijna alle sporen vernieuwd. Bij de Vaillantlaan werd tevens het tramviaduct over 'De Put' vervangen.
Spoorvervanging Tramviaduct
Na een periode van problemen met RandstadRail-voertuigen op het baangedeelte Centraal Station - Ternoot, werd in het voorjaar van 2007 het spoor aldaar geheel vervangen.
Spoorverlegging Schedeldoekshaven
In april 2004 werd het tramspoor naast de Zwarte Madonna een stuk opgeschoven om ruimte te maken voor de sloop van dit bekende flatgebouw. Uiteindelijk zou het nog jaren duren voor daadwerkelijk met de sloop begonnen werd.
Aanleg tramlijn 15
Op zaterdag 28 augustus 1999 werd officieel begonnen met de aanleg van tramlijn 15. "Raillijn 15 is een z.g. Agglo-lijn, waar met nog aan te schaffen lightrail-materieel een hoge gemiddelde snelheid gehaald zal worden", meldden de media destijds. In de praktijk is lijn 15 sinds de ingebruikname op 2 januari 2002 een gewone tramlijn geworden, waar alleen GTLs rijden.
Spoorwijziging Ln v Meerdervoort / Waldeck Pyrmontkade
Op 8 t/m 14 december 2003 werd dit kruispunt ingrijpend gewijzigd in verband met de gewijzigde route van enkele tramlijnen. De nieuwe routes waren o.a. nodig in verband met de komst van RandstadRail.