De tramoptocht van 5 juli 2014

Op zaterdag 5 juli 2014 vond een grote tramoptocht plaats ter gelegenheid van 150 jaar tram in Den Haag.

De optocht begon op de Eisenhowerlaan waar de stoet werd geformeerd en waar liefhebbers de trams konden bekijken en fotograferen. Hoewel de weersvooruitzichten gunstig waren, kwamen er helaas enkele hevige regenbuien over die de feestvreugde een beetje bedierven. Tegen de tijd dat de trams vertrokken naar het Noorderstrand voor het officiƫle deel van de optocht klaarde het gelukkig op.


De verwachte drukte en beveiligingsoverlast aan het Noorderstrand vielen erg mee. De aanwezigen konden allemaal een plekje vinden aan het hek. Zo konden zij er ook getuige van zijn dat het podium waar even later de Koning op zou staan omwaaide en snel weer overeind gezet werd.

Kort voor drie uur reden de eerste historische trams de keerlus aan het Noorderstrand in.

Even later arriveerden ook Koning Willem-Alexander, burgemeester Jozias van Aartsen, HTM directeur Jaap Bierman en nog enkele hoogwaardigheidsbekleders. Na een kort praatje van HTM-directeur Bierman luidde de koning de bel en gaf daarmee het startsein voor de optocht. De koning reed zelf ook mee, in open aanhangrijtuig 505.

  Een fleurig promotieteam deelde bloemen uit aan belangstellenden.  

   
   
   
  Dankzij een helder zonnetje konden de trams goed gefotografeerd worden.  

   
  Aan de eindbestemming van de optocht, het Kerkplein, vond de officiĆ«le presentatie plaats van de nieuwe Avenio-tram, die de voorgaande nacht vanuit Duitsland naar Den Haag overgebracht was.