LTM 610 terug in Den Haag.

Op zaterdag 20 november 2010 keerde buitenlijnmotorwagen LTM 610, ex HTM 90 na 45 jaar terug op Haagse bodem. De LTM 610 zal in de loop van 2011 een gedaanteverwisseling ondergaan en weer HTM 90 worden, niet rijvaardig, maar als representant van de laatste LTM-wagen op het buitenlijnfeest dat in het najaar van 2011 bij het Haags Openbaar Vervoer Museum zal worden gehouden in het kader van 80 jaar NVBS - 50 jaar opheffing Blauwe/Gele tram onder de titel “Retourtje Leiden”.
Direct na aankomst bij de remise Scheveningen reed het transport het achterterrein op. Achter de oplegger met de tram reed een tweede vrachtwagen met o.a. de truck en de pantografen van de LTM 610.

  Als eerste werden de pantografen van de vrachtwagen getakeld.

Intussen werd de oplegger met de tram langs het hek geparkeerd en werd de railbrug waarover de tram van de oplegger zou rijden in elkaar gezet.  

   
  Even later koppelde aan de achterzijde van de tram de Unimog aan, en werd de voorzijde van de tram in de takel gehangen. Aangezien voor het transport de voorste truck vanonder de tram verwijderd was, moest er op een bijzondere manier afgeladen worden: terwijl de Unimog de tram aan de achterkant van de oplegger trok, hing de voorkant van de tram in de takel, die met de wagenbak meebewoog.  

   
  Eenmaal op Haagse bodem aangekomen werd de wagenbak op enkele houten balken geplaatst, zodat de ontbrekende truck van de vrachtwagen getakeld kon worden. Vervolgens werd de wagenbak weer opgehesen en de truck eronder gerold.  
   

Even later kon de LTM 610 met behulp van de Unimog koers zetten naar de het depot van de Tramwegstichting.

  VIDEOCLIPS (MPEG-2 formaat)
videoclip 1 Aankomst van het transport bij de remise (0:40)
videoclip 2 De pantografen worden van de vrachtwagen getakeld (0:37)
videoclip 3 De wagenbak hangt in de takels bij het afladen (0:11)
videoclip 4 De wagen wordt door de Unimog van de oplegger getrokken (0:27)
videoclip 5 De truck wordt van de vrachtwagen getakeld (1:15)
videoclip 6 De truck wordt onder de wagenbak gerold (0:54)
videoclip 7 De LTM 610 rolt naar het TS-depot deel 1 (0:35)
videoclip 8 De LTM 610 rolt naar het TS-depot deel 2 (1:04)