'Retourtje Leiden' van start

Op zaterdag 3 september 2011 ging in het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) de manifestatie 'Retourtje Leiden' van start. Dit is een expositie ter gelegenheid van het feit dat 50 jaar geleden de laatste tramlijn Den Haag-Leiden opgeheven werd; tevens wordt het 80-jarig bestaan van de NVBS gevierd.
 

De openingsbijeenkomst werd bijgewoond door een aanzienlijk deel van tramminnend Nederland.

In de hal stonden NZH A106 en HTM 90 prominent opgesteld. Buitenlijner 57 keek toe vanuit de werkplaats.

 
  Vanuit de A106 werden toespraken gehouden door achtereenvolgens Raymond Naber (mede-organisator van de manifestatie), Jos Koopmans (voorzitter Tramweg Stichting) en Jan Franssen (Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid Holland).

Eén van de blikvangers was de uit Limburg teruggehaalde HTM 90, die door medewerkers van de Tramweg Stichting in korte tijd van een Haags uiterlijk voorzien is.
 

 

Ook het interieur ziet er prachtig uit.

 
 

Op het buitenterrein van het museum stond een groot aantal historische trams opgesteld.
Met een aantal daarvan werd later een rondrit gereden.

Eén van beroemdste materieeltypen van de Blauwe Tram, de Boedapester, is vertegenwoordigd door NZH B412 die vanuit Haarlem naar Den Haag overgebracht is.

 
 

Speciaal voor degenen die zich de Boedapesters nog kunnen herinneren: extra veel foto's van het interieur!

Retourtje Leiden - de tentoonstelling

Van 3 september t/m 27 november 2011 vond in het Haags Openbaar Vervoer Museum de manifestatie 'Retourtje Leiden' plaats. Onderdeel van deze manifestatie was een tentoonstelling van allerlei voorwerpen en publicaties over de Buitenlijnen van HTM en NZH.

Hoor de fluit van Boedapester B412:

Bijzondere line-up bij 'Retourtje Leiden'

Op zondag 30 oktober 2011 werd er eenmalig een bijzondere line-up samengesteld van vrijwel al het nog aanwezige materieel van de vroegere tramlijnen Den Haag-Leiden van NZH en HTM. Ook de Haagse Buitenlijner 57 was ditmaal van de partij. De organisatie van de manifestatie had een perfecte line-up gemaakt en gaf de tientallen aanwezige fotografen ruimschoots de gelegenheid om al dit moois zonder mensen in beeld vast te leggen.