Historische trams in Den Haag

In Den Haag zijn twee stichtingen actief op het gebied van historische trams: de Stichting Haags Tram Museum (SHTM) en de werkgroep Scheveningen van de Tramweg Stichting (TS).

 

Stichting Haags Tram Museum
De Stichting Haags Tram Museum (SHTM) maakt onderdeel uit van het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) en beheert de collectie historische tramvoertuigen van de HTM.
Tramweg Stichting Werkgroep Scheveningen
De landelijk opererende Tramweg Stichting (TS) heeft een depot in de voormalige pekelremise van de remise Scheveningen, en werkt daar o.a. aan rijtuigen van de beroemde Blauwe Tram van de NZH. De TS heeft ook enkele historische Haagse wagens.
Historische tramoptocht van 5 juli 2014
Ter gelegenheid van 150 jaar HTM vond op 5 juli 2014 een optocht plaats met historisch en modern trammaterieel. Koning Willem Alexander reed mee in het open rijtuig 505. Aan het einde van de optocht, bij de Grote Kerk, onthulde hij de eerste nieuwe tram van het type Avenio.
'Retourtje Leiden'
Op zaterdag 3 september 2011 ging in het Haags Openbaar Vervoer Museum de manifestatie 'Retourtje Leiden' van start. Dit is een expositie ter gelegenheid van het feit dat 50 jaar geleden de laatste tramlijn Den Haag-Leiden opgeheven werd; tevens wordt het 80-jarig bestaan van de NVBS gevierd.
Historische tramoptocht van 16 oktober 2004
Op 16 oktober 2004 was het dubbel feest voor de Haagse tram. Op die dag werd na een bouwtijd van acht jaar de tramtunnel geopend, en tegelijkertijd werd het 100-jarig bestaan van de elektrische tram in Den Haag gevierd met een grote tramparade.
75 jaar elektrische tram in Den Haag
Ter gelegenheid van 75 jaar elektrische tram organiseerde HTM op 4 augustus 1979 een tentoonstelling van historische trams op het Lange Voorhout.
Terugkeer LTM 610
Op zaterdag 20 november 2010 keerde buitenlijnmotorwagen LTM 610, ex HTM 90, na 45 jaar terug op Haagse bodem. De LTM 610 zal in de loop van 2011 een gedaanteverwisseling ondergaan en weer HTM 90 worden.

NZH Herinneringsdag
Op 9 november 2006 was het 45 jaar geleden dat de Blauwe Tram voor het laatst in de reizigersdienst reed. Ter gelegenheid hiervan werd door de Tramweg Stichting en de Stichting Historisch Genootschap “De Blauwe Tram” een excursie georganiseerd met het trambedrijf van de NZH als hoofdthema.

Indienststelling HTM 2
Na een langdurige restauratie werd op 23 mei 2006 tweeramer HTM 2 tijdens een feestelijke bijeenkomst bij het depot van de Tramwegstichting in Scheveningen officieel in dienst gesteld.
Terugkeer HTM 58
Zaterdag 26 april 2008 was een gedenkwaardige dag voor de liefhebbers van historische Haagse trams. Toen keerde namelijk de Buitenlijner 58 (voorlopig?) vanuit Amsterdam terug naar Den Haag voor restauratie.
Heropening HOVM
Op donderdag 11 december 2008 werd het Haags Openbaar Vervoer Museum na een verbouwing van ruim een jaar feestelijk heropend.
Oude foto's
Hoe mooi de museumtrams ook zijn, de 'echte' plaatjes uit het verleden hebben een heel eigen charme.