Tramrestaurant Hoftrammm

Een horecagelegenheid in een tram is in Den Haag een onbekend verschijnsel. En ook buiten Den Haag kom je het weinig tegen; in Rotterdam is er weliswaar de snerttram, maar een echt rijdend restaurant in een tram was er niet in Nederland. Maar daar is verandering in gekomen, want in Den Haag is al sinds 2011 achter de schermen gewerkt om het eerste tramrestaurant van Nederland op de rails te zetten.


RESERVEER NU!
Het concept
Tramrestaurant Hoftrammm is een rijdend restaurant in een verbouwde Haagse GTL-tram. Rijdend door Den Haag kan er genoten worden van een heerlijk diner, terwijl de stad met zijn bezienswaardigheden aan je voorbij trekt. Na jaren van overleg met de Haagse vervoermaatschappij HTM, de gemeente Den Haag en andere betrokken partijen heeft de ondernemer achter Hoftrammm groen licht gekregen voor het eerste Nederlandse tramrestaurant. En nog een bijzonderheid: geïnteresseerden kunnen mede-eigenaar worden van het rijdende restaurant.
Ontstaan van het idee
Bobby van Galen (34) is initiatiefnemer van Tramrestaurant Hoftrammm. Tijdens een wereldreis enkele jaren geleden deed Bobby inspiratie op voor de Hoftrammm, een concept dat al in verschillende wereldsteden met succes is opgezet. Teruggekomen in Nederland liet het idee hem niet los. Toen hij hoorde dat HTM haar voertuigenvloot ging moderniseren en een aantal GTL-trams ging afvoeren, dacht hij: 'dat is zonde, hier kunnen we nog een heel leuk project mee gaan starten'. Na een lang voortraject zijn alle voorbereidende werkzaamheden afgerond en is GTL-tram 3035 apart gezet voor de ombouw tot restauranttram. Ook HTM is enthousiast: “Met dit initiatief begint een Haagse tram aan een nieuw avontuur. Hoftrammm is een uniek concept dat goed aansluit bij het gastheerschap van HTM als het openbaar vervoerbedrijf van regio Haaglanden", aldus HTM-directeur Martin.

Crowdfunding
Bobby merkte al snel dat de financiering voor een rijdend tramrestaurant een probleem zou worden bij de bank. Tegelijk zocht hij naar een manier om de enthousiaste reacties die hij kreeg om te zetten in daadwerkelijke betrokkenheid. Crowdfunding bood de oplossing. Met crowdfunding is het voor iedereen mogelijk om mee te investeren in het rijdende restaurant. Bobby: “Ik bied mensen eigenlijk de mogelijkheid om mede-eigenaar te worden van Tramrestaurant Hoftrammm. Bovendien vind ik het veel leuker om met betrokken investeerders te werken, die het ook leuk vinden om een keer bij me te komen eten". Er bleek voldoende animo, want ruim voor het einde van de crowdfundingcampagne was de benodigde € 100.000 bijeen gebracht.
De tram
Tramrestaurant Hoftrammm is voorzien van comfortabel meubilair en alle restauratieve voorzieningen zoals een keuken, bar en toilet. Voor het interieur zijn diverse ontwerpen gemaakt die iets verschillen in kleurstelling, maar de indeling is in alle ontwerpen gelijk. In de A-bak en de B-bak kunnen de gasten plaatsnemen. In de C-bak is de keuken. De gasten kunnen daar de kok aan het werk zien en van de A-bak naar de B-bak v.v. lopen. Achterin de B-bak bij de achterste instapdeur is het toilet.
Tweede interieurontwerp
Eind november 2013 is er een tweede interieurontwerp gemaakt voor het tramrestaurant. Dit bevat onder meer andere verlichting, andere stoelen en meer en andere houtmotieven. Uiteindelijk is voor dit ontwerp gekozen.
   
   

Realisatie
Op 10 januari 2014 bereikte het crowdfundingproject het benodigde bedrag van € 100.000, zodat het tramrestaurant gerealiseerd kon worden. Enkele dagen later werd begonnen met de ombouw van GTL-tram 3035.

Bovenstaande foto's werden gemaakt op 15 januari 2014.

Links: op 20 januari 2014 zien we dat alle ruiten verwijderd zijn en het plaatwerk rond de raamopeningen geconserveerd wordt. Het gehele interieur inclusief de verwarmingsgoten is verwijderd. De tredebakken worden ook ter conservering verwijderd.

   
  Vrijdag 31 januari 2014 werd de 3035 in de Hoftrammm kleur gespoten.  
   
Eind maart 2014 zijn de interieurbouwers bezig in de 3035. In de B-bak worden de uit eikenhouten bielzen gezaagde vloerplanken gelegd en de frames voor de banken gemonteerd.
De wanddelen worden op maat gezaagd en op hun plek gezet. In de C-bak wordt de keukenapparatuur geplaatst.
   
  3035? 3102? Rood? Bruin?
Hoftrammm!
Voorbeelden van het meubilair.  
   
  Begin april 2014 werd de buitenzijde van het tramrestaurant voorzien van de finishing touches.  

Presentatie
Onder grote belangstelling werd op 24 april 2014 in het Haags Openbaar Vervoer Museum het tramrestaurant Hoftrammm gepresenteerd.
De presentatie begon met enkele toespraakjes van HTM-directeur Jaap Bierman, wethouder Henk Kool en last but not least initiatiefnemer en gastheer Bobby van Galen. De tram was toen nog verborgen achter een groot gordijn.
   
Vervolgens werd afgeteld en met een gezamenlijke druk op de knop viel het gordijn en werd de tram zichtbaar. Daarna konden de aanwezigen een kijkje nemen in het nieuwe rijdende restaurant.
Het interieur van tramrestaurant Hoftrammm.
In de keuken trakteerde o.a. executive chef-kok Pierre Wind de bezoekers op lekkere hapjes.
   
In de tram zijn ook nog twee bijzondere zitplaatsen...

Meer informatie
Op de website van Tramrestaurant Hoftrammm vind je alle (culinaire) informatie over het rijdende restaurant. Bekijk ook het promotiefilmpje en het interview bij Omroep West waarin Bobby zijn idee toelicht.