Project LVO

Medio 2011 ging bij HTM Railmaterieel project LVO van start. LVO staat voor Levensduur Verlengend Onderhoud; met dit project kregen 50 GTL trams van de serie 3000 een -voornamelijk technische- opknapbeurt zodat ze nog zeven jaar kunnen blijven rijden.

De wagens die LVO onderhoud kregen zijn de 3045, 3048, 3050, 3052-3054, 3056-3095 en 3097-3100.

In het voorjaar van 2012 was het technische onderhoud voltooid, maar waren meerdere trams nog in de oude kleuren, al dan niet voozien van botsneus.


   
Hoewel het LVO voornamelijk technische zaken betreft, zijn er enkele meer of minder zichtbare veranderingen aan de trams. Het meest opvallend is natuurlijk de nieuwe botsneus. Bij de presentatie van de eerste LVO tram 3080 is daar het nodige over verteld. Ook de kleurstelling van de trams verandert iets: de beige biezen op de zijkanten en de rode biezen op de dakrand verdwijnen, en de plaatsing en afmetingen van de logo's en wagennummers verandert. Verder worden de TL-buizen in het interieur vervangen door LED-verlichting.
Niet zichtbaar maar hopelijk wel voelbaar zijn de nieuwe thermostaten, die in winterse tijden voor een aangenamer klimaat in de trams moeten gaan zorgen.
Aan het begin van het project werd een drietal wagens als proef voorzien van rode in plaats van beige schortplaten om te zien welke kleurstelling het mooiste is. Uiteindelijk is gekozen voor beige schortplaten en zullen de wagens met rode schortplaten (3078, 3045 en 3058) alsnog beige schortplaten krijgen.

Een ander belangrijk punt is de vervanging van slechte vloerdelen. Bij GTL trams liggen de vloerdelen direct op het chassis en hebben dus veel te lijden van opspattend water en vuil. De vloerdelen worden waar nodig vervangen, en er komt dan gelijk een RVS plaat onder zodat ze wat beter beschermd zijn tegen externe invloeden. Tenslotte gaat er nieuwe vloerbedekking op. Hier te zien bij de 3088.

Ook aan de onderzijde gebeurt het nodige. De daar aanwezige apparaatkasten worden geïnspecteerd en slechte plekken worden hersteld. Tevens wordt de onderkant van de tram grondig gereinigd, een stoffig klusje waarvoor goede stofmaskers onmisbaar zijn. We zien hier de onderkant van de 3068.

   
  Op het dak van de trams worden de hoeken van de wagenbakken van nieuwe stukjes staal voorzien, en wordt een aardkabel vervangen (de kabels die onderaan op de middelste foto het dak in gaan).
Om makkelijk op het dak te kunnen werken is een hoog platform geplaatst.
 
Een kijkje op het dak van de 3054.

   
  De werkzaamheden aan de trams worden strak georganiseerd: de onderdelen van een tram staan rond die tram opgestapeld en iedere wagen heeft zo zijn eigen 'eilandje' in de werkplaats.  
  Met dank aan HTM Railmaterieel voor de rondleiding en informatie!