De Avenio

De Avenio is een standaard lagevloertram van Siemens. Standaard is in dit geval een breed begrip, want de Avenio is in vele typen leverbaar: van 2 tot 8 wagenbakken, éénrichting of tweerichting, diverse voltages. Ook het interieur kan aan klantenwensen aangepast worden.

De Haagse Avenio

Er zullen 40 voertuigen geleverd worden in de periode februari 2014 tot maart 2015. De levering omvat ook reserve-onderdelen, speciale gereedschappen en opleidingen.

De Avenio komt voort uit de Combino Plus, de opvolger van de minder fortuinlijke Combino. De Haagse versie heeft vier wagenbakken die ieder op een eigen draaistel staan, drie daarvan zijn aangedreven. Aan beide zijden van het voertuig is een bestuurderscabine.

De carrosserie bestaat uit gelast staal en is voorzien van een corrosiewerende coating.

Het interieur bevat twee multifunctionele ruimtes voor bijvoorbeeld rolstoelen en kinderwagens. De gehele tram is voorzien van airconditioning. Aan iedere zijde bevinden zich één enkele en vier dubbele deuren.

Alle tractie-apparatuur bevindt zich in apparaatkasten op het dak van het voertuig. De zes driefasen-motoren worden aangestuurd door drie 32-bit tractie-controllers en drie IGBT-pulsinverters. Er wordt gebruik gemaakt van een bus-systeem met een redundant extra kabelsysteem.

De Avenio beschikt over vier remsystemen: een electrische rem en trommelremmen in de aangedreven draaistellen, schijfremmen in het niet-aangedreven draaistel en railremmen in alle draaistellen.

TECHNISCHE GEGEVENS
Aantal wagenbakken: 4
As-indeling: B0' 2' B0' B0'
Max.asdruk: 8,8 ton
Spanning: 600/750 Volt gelijkstroom
Spoorbreedte: 1435 mm
Wieldiameter: 600 mm (nieuw)
520 mm (versleten)
Lengte: 35 m
Breedte: 2,55 m
Hoogte: 3,65 m (pantograaf gestreken)
Lagevloerdeel: 100%
Instaphoogte: 35 cm
Min. boogstraal: 25 m
Capaciteit (4 pers/m2):  232, incl. 64 stoelen en
6 klapzitjes
Max. snelheid: 80 km/u
Max. helling: 8%
Max. acceleratie: 1,2 m/s2
Max. remvertraging 1,2 m/s2
Tractievermogen: 6 x 120 kW

De afmetingen en plattegrond van de Haagse Avenio: