Jaaroverzicht 2015

Het jaar 2015 was een bijzonder jaar voor de tram in Den Haag. Het meest opvallend waren natuurlijk de nieuwe Avenio-trams. Na vele test- en instructieritten konden de passagiers van lijn 2 als eerste in deze gloednieuwe trams stappen. Waar nieuwe trams komen, moeten onvermijdelijk ook oude trams het veld ruimen. De oudste GTLs werden buiten dienst gesteld en buiten de stad opgeslagen.

Tramlijn 9 had opnieuw te maken met een langdurige buitendienststelling om het traject geschikt te maken voor de Avenio-trams. Hierbij werd tevens het ooit als tijdelijk geplande eindpunt Madurodam uitgebreid met een kopspoor waar tweerichtingstrams kunnen keren. Een andere grote buitendienststelling die aan het eind van het jaar nog steeds voortduurt is het Spui en het Zieken. Dit is noodzakelijk omdat de Spuibrug vervangen moet worden. Er verscheen ook nieuw spoor in 2015. Bijna onzichtbaar voor de omgeving wordt naast de remise Zichtenburg gebouwd aan een groot opstelterrein voor de nieuwe Avenio trams. Meer zichtbaar in het stadsbeeld zijn de nieuwe abri's die de bekende abri's met de bolle blauwe dakjes vervingen.

Evenals vorig jaar waren er dit jaar weer vele reclametrams, met aan het eind van het jaar als aangename verrassing de terugkeer na 12 jaar van de Sky Radio kersttram met kerstmuts.

Kortom het was weer een interessant jaar voor de tramliefhebber. Laat alles nog eens de revue passeren, en geniet nog even van alles dat de Haagse tram ons in 2015 gebracht heeft.

4 januari 2015

3121 wordt watertram

Zondag 4 januari werd de 3121 beplakt met een totaalreclame van het Hoogheemraadschap Delfland met als thema de waterschapsverkiezingen die op 18 maart a.s. gehouden worden.
   
1 maart 2015

Einde NS trams

Op 1 maart werd de NS-themabestickering weer van de 3105 en 3111 verwijderd. Eigenlijk zou dat twee weken eerder al gebeuren, maar vanwege het extra vervoer in Delft mochten de opvallende trams wat langer blijven rijden.
8 maart 2015

Nieuwe totaalreclame voor de 3105

Slechts een week nadat de 3105 ontdaan werd van de NS-bestickering kreeg deze wagen alweer een nieuwe totaalreclame.
Ditmaal werft de tram voor Mauritsklinieken; deze reclame blijft een jaar rijden.
   
   
28 maart 2015

Nieuwe abri's op de halte Kneuterdijk

Momenteel worden in de regio Haaglanden nieuwe abri's geplaatst. Op 17 maart 2015 was de halte Kneuterdijk aan de beurt.
28 maart 2015

Panorama Mesdag op de tram

Ter gelegenheid van het Mesdagjaar en de heropening van Panorama Mesdag is dit beroemde schilderij van Scheveningen in de 19e eeuw te zien op twee trams. De 3037 werd vrijdagavond 27 maart beplakt en verscheen de volgende dag op lijn 1. Op zondag 29 maart kreeg de 3038 een identieke beplakking; deze wagen zal vooral te zien zijn op lijn 17.
29 maart 2015

3038 ook Mesdagtram

Op zondag 29 maart kreeg de 3038 als tweede GTL de Panorama Mesdag-uitmonstering.
23 april 2015

Werkzaamheden Spui begonnen

De omvangrijke werkzaamheden op het Spui zijn op 20 april begonnen. Als eerste worden in de periode tot eind juli de tramsporen op de kruising Spui/Schedeldoekshaven vernieuwd. De lijnen 1, 9, 15 en 16 rijden tussen het Rijswijkseplein en Centraal Station via de route van lijn 17 (Weteringkade/Lekstraat). We zien hier hoe op 23 april de eerste tramsporen uitgebroken worden.
28 april 2015

Historische tramritten op Koningsdag

Op Koningsdag, 27 april, reed de Tramweg Stichting een dienstregeling met historisch materieel tussen Centraal Station en Statenkwartier.
De materieelinzet bestond uit Buitenlijner 58 met aanhanger 779, Tweeramer HTM 2 en het Blauwe Tramstel A327+B37.


<klik op plaatje voor grote versie>

7 mei 2015

Spoorvervanging Spui/Schedeldoekshaven

Op de kruising Spui/Schedeldoekshaven vordert de spoorbouw in rap tempo.
   
Op 1 mei was de kruising geheel 'spoorloos'

Enkele dagen later, op 7 mei, lagen de nieuwe sporen al op hun plaats en werd de betonnen fundering gestort.
Het beton werd gestort met een pomp die over een groot deel van de kruising reikte, noodzakelijk vanwege de verkeerssituatie ter plaatse. Bij het stadhuis komt een stukje spoor op de bestaande betonplaat te liggen. Daarvoor moest de plaats van de betonwapening in kaart gebracht worden.
10 mei 2015

Veteranentram

Ook dit jaar is er weer een Veteranentram. Deze keer is het de 3083, die voornamelijk op lijn 9 te zien is.
Het beplakken van de 3083 vond plaats op zaterdag 9 mei in de remise Scheveningen.
11 mei 2015

Residentie Orkest op de tram

Maandag 11 mei verscheen de fraaie en opvallende tram van het Residentie Orkest in het Haagse stadsbeeld.
Met het motto 'Klassiek aan zee' zal de 3112 de komende tijd voornamelijk op lijn 17 te zien zijn.

De tram was een dag eerder voorzien van de beplakking voor het Residentie Orkest.

Het Residentie Orkest heeft éénmaal eerder een totaalbestickerde tram gehad, ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan in 1994.
29 mei 2015

Spoorvervanging Spui/Schedeldoekshaven

Ter hoogte van het Spuiplein komt een stukje nieuw spoor in U-profielen te liggen. Deze profielen zijn bevestigd op de betonplaat waar de oude sporen op lagen. De spoorstaven zijn voorzien van dempende rubberblokken.
   
31 mei 2015

Komst Avenio trams wordt zichtbaar

De komst van de nieuwe Avenio trams begint zichtbaar te worden in het straatbeeld. Op nevenstaand bordje bij de halte De la Reyweg staat dat behalve RandstadRail ook de Avenio hier alleen rechtdoor mag en niet rechtsaf de Regentesselaan op.

7 juni 2015

Nieuwe totaalreclame op de 3113

Zondag 7 juni werd de 3113 voorzien van een totaalreclame voor Hi-Fi Klubben, een winkelketen voor audio-apparatuur. Het is de tweede totaalreclame voor de 3113; de eerste was voor Converse.
   
14 juni 2015

Jarig hoveniersbedrijf op de tram

  Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan laat hoveniersbedrijf Engelsman gedurende een jaar een totaalbeplakte tram door Den Haag rijden. De eer valt te beurt aan de 3120.  
   
   
   
 
 
  De 3120 had driemaal eerder een totaalbeplakking, resp. voor de film Tarzan, Memisa en Marks & Spencer.  
   
20 juni 2015

GTLs in het Gras

Het is alweer bijna 2 jaar geleden dat een tiental GTLs uit de reizigersdienst genomen werd en overgebracht werd naar een opslagterrein buiten Den Haag. Enige tijd geleden zijn de trams verplaatst naar een nabijgelegen stukje grasland. Remy den Hartog en Gerard van Buuren namen een kijkje en kwamen tot de ontdekking dat de wagens er ondanks twee jaar in weer en wind nog heel redelijk uitzien.
25 juni 2015

Proefritten met de Avenio

Ruim 11 maanden na de aankomst van de eerste Avenio maken deze nieuwe trams nu proefritten op delen van het Haagse tramnet.
Er wordt o.a. gereden op lijn 2. Ook rond de remise Zichtenburg worden nog proefritjes gemaakt. Avenio's 5010 en 5014 zijn overgebracht naar de werkplaats bij de remise Lijsterbesstraat voor instructie aan de monteurs die ze gaan onderhouden.
27 juni 2015

Coca Cola tram

Op zaterdag 27 juni werd de 3010 beplakt met een totaalreclame voor Coca Cola. Ook de 3068 had ooit een reclame voor dit drankje.
2 juli 2015

Avenio weer op pad

Momenteel wordt er dagelijks proefgereden met Avenio-trams op het traject van lijn 2. Hier zien we de 5011 op CS hoog.
4 juli 2015

Tram terug op de Schedeldoekshaven

Sinds 4 juli rijden er weer trams over de Schedeldoekshaven. Het zijn de lijnen 15 en 16 die hun rondje door het centrum nu rijden via de route Schedeldoekshaven-Spui-Kalvermarkt v.v. De route over het Korte Voorhout en de Lange Vijverberg kunnen ze niet meer berijden nu het Tournooiveld lange tijd afgesloten wordt voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Het Zieken blijft nog een jaar afgesloten voor de trams vanwege de vervanging van de Spuibrug en de kademuur langs het Zieken.
   
8 juli 2015

3119 is Musicaltram

Op zondag 5 juli werd de 3119 beplakt met een totaalreclame voor de musical Billy Elliot. Deze wagen rijdt voornamelijk op lijn 9.
20 juli 2015

Aparte Abri

Op het De Savornin Lohmanplein gaat het dak eraf. Van een abri aldaar welteverstaan. Wie of wat het heeft veroorzaakt is onbekend, maar de fraaie dakruit van de nog nieuwe abri heeft hij/zij/het in ieder geval netjes (nouja) opgevouwen achtergelaten.
20 juli 2015

Aanpassingen aan eindpunten

Wanneer eind augustus de zomerdienstregeling afgelopen is, gaan de werkzaamheden aan lijn 9 op de Koninginnegracht verder, en zullen er daar weer vier maanden geen trams rijden. Ditmaal wordt ook op de Nieuwe Parklaan gewerkt.

Een onderdeel van deze werkzaamheden is de aanpassing van de keerlus Madurodam. Deze keerlus, die in 2009 aanvankelijk slechts voor vijf jaar aangelegd was, wordt nu uitgebreid met een keerspoor voor de Avenio-trams. Schematisch komt het er zo uit te zien:


Bron: gemeente Den Haag


Ook de keerlus Zwarte Pad gaat veranderen. Samengevat komt het erop neer dat er een centrale instaphalte voor tram en bus komt voor het Carlton Beach hotel, en dat de huidige instaphaltes komen te vervallen en vervangen worden door looppaden voor de trambestuurders.
Het wisselcomplex aan de uitgang van de keerlus zal er anders uit gaan zien. De uitstaphalte voor de trams blijft waar die nu is en wordt geschikt gemaakt voor de bredere Avenio-trams. Ook hiervan een tekening:


Bron: gemeente Den Haag

25 juli 2015

Zomerstorm

Een zeldzame zomerstorm zorgde op zaterdag 25 juli voor veel ongemak door omgewaaide bomen en afgebroken takken. Zo viel er op de Laan van Meerdervoort bij de Vogelkersstraat een boom over de bovenleiding. Gevolg was een langdurige stremming van de lijnen 3 en 12, en inrukkers van de lijnen 15 en 16 die de remise niet konden bereiken.
1 augustus 2015

Viaduct RandstadRail E-lijn

De E-lijn van RandstadRail krijgt een nieuw Haags eindstation, en in het weekend van 1 en 2 augustus werd het eerste viaductdeel daarvan ingeschoven. Het gevaarte was de afgelopen tijd naast spoor 12 gebouwd en werd over het Prins Bernardviaduct heen richting Centraal Station geschoven. Op de nu lege bouwplaats wordt deel 2 gebouwd, dat half oktober op z'n plek gezet wordt. Deel 3 en de op- en afrit worden op hun definitieve plek gebouwd.
5 augustus 2015

Remise Zichtenburg 2

Naast de HTM-vestiging Zichtenburg aan Meppelweg komt een opstelterrein voor trammaterieel. Met de instroom van de Avenio trams is extra stallingsruimte nodig. Momenteel wordt het terrein geëgaliseerd, en is er nog niets te zien dat aan trams doet denken.
5 augustus 2015

Eindpunt: Remise Zichtenburg

Vanwege omvangrijke spoorwerkzaamheden op de Loosduinseweg en de Oude Haagweg kunnen de tramlijnen 2 en 4 daar niet rijden. Lijn 6 neemt de honneurs waar en is daarvoor verlengd tot De Uithof. De eerste dagen van deze omleiding kan lijn 6 echter niet aan de Uithof komen omdat ook daar spoorwerkzaamheden zijn. Er wordt daarom gekeerd via de remise Zichtenburg. Bijzonder is dat lijn 6 geen rondje om de remise rijdt, maar gebruik maakt van remisespoor 2, waar de vertrektijd afgewacht wordt. Deze situatie lijkt veel op de oude keerlus Berestein, die ook op het remiseterrein lag.
   
5 augustus 2015

Avenio's op stal

Door de spoorwerkzaamheden op de Loosduinsekade en de Oude Haagweg kunnen er geen test- en instructieritten met de Avenio trams gereden worden. Het is dus even op de plaats rust voor deze nieuwelingen, en ze staan netjes in rijen opgesteld in de remise Zichtenburg.
Op 5 augustus 2015 zijn er 24 Avenio trams bij HTM: de 5003-5026. Op twee na staan deze in Zichtenburg; de 5010 en 5014 staan voor de opleiding van de monteurs in de oude werkplaats Lijsterbesstraat.
7 augustus 2015

Aankomst 5030

Vrijdag 7 augustus arriveerden er weer twee nieuwe Avenio trams in Den Haag: de 5028 en de 5030. Na het afladen van de vrachtauto werden ze door de Unimog op spoor 20 geplaatst. Het aantal bij HTM aanwezige Avenio's bedraagt nu 26: 5003-5026, 5028 en 5030.
   
   
21 augustus 2015

Aankomst 5027 en 5032

Op vrijdag 21 augustus 2015 maakten de 5027 en de 5032 hun opwachting in Den Haag. Het aantal bij HTM aanwezige Avenio's werd daardoor 28: 5003-5028, 5030 en 5032.
28 augustus 2015

Aankomst 5029 en tweede aankomst 5002

De Avenio trams blijven instromen. Op 28 augustus arriveerde de 5029, en tegelijk kwam de 5002 weer terug. Laatstgenoemde was al eerder in Den Haag, maar was na een uitgebreide testperiode terug gegaan naar de fabriek in Wenen voor aanpassingen. Dat geldt ook voor de 5001 en 5003; de 5003 is ook alweer terug, de 5001 is nog in Wenen. Er zijn nu 30 Avenio's in Den Haag: 5002-5030 en 5032.
13 september 2015

Blauwe Tram even terug in Katwijk a/d Rijn

Ter gelegenheid van de Najaarsfeesten in Katwijk aan den Rijn was de Blauwe Tram daar even terug. Van maandag 24 t/m zaterdag 29 augustus reden NZH A106 en A327 ritjes door de Rijnstraat. Gerard van Buuren was erbij en maakte onderstaande foto's.
13 september 2015

Korte Voorhout

Rond het Tournooiveld rijden al enige tijd geen trams meer vanwege de aanleg van een ondergrondse parkeergarage. Toch zullen er daar binnen afzienbare tijd weer trams te zien zijn: op de halte Korte Voorhout wordt een keerspoor aangelegd voor de Avenio's wanneer die op lijn 17 gaan rijden. Vooralsnog betreft het proef- en instructieritten.
Wanneer de Avenio's in de reizigersdienst op lijn 17 gaan rijden heeft dit gevolgen voor het lijnennet. De Avenio's kunnen niet door de smalle Zoutmanstraat, en daarom zullen de noordelijke eindpunten van de lijnen 16 en 17 omgewisseld worden. Lijn 17 gaat dan na CS het rondje door het centrum maken (voorlopig dus een incompleet rondje tot aan het Korte Voorhout), en lijn 16 zal Statenkwartier als eindpunt krijgen.
13 september 2015

'Elektrische' tram

De 3001 is vanaf maandag 14 september in meerdere opzichten een 'elektrische' tram: de wagen is voorzien van een totaalreclame voor energieleverancier Nuon. Reclametramfotografen opgelet: deze reclame rijdt slechts 4 weken.
   
   
   
17 september 2015

Eindpunt Korte Voorhout

De aanleg van het tijdelijke eindpunt Korte Voorhout is weer een stukje gevorderd:
het wissel ligt erin.
18 september 2015

Aankomst 5034 en 5035

Vrijdag 18 september 2015 arriveerden er weer twee nieuwe Avenio's in Den Haag: de 5034 en 5035. Op Haagse rails bevinden zich nu 5002-5035, de 5001 is nog steeds in de fabriek in Wenen.
25 september 2015

Aankomst 5036

De Avenio's blijven in gestaag tempo arriveren. Op vrijdag 25 september was het de beurt aan de 5036. Daarmee zijn er nu 35 van deze trams in Den Haag: 5002-5036.
   
2 oktober 2015

Aankomst 5037

Op 2 oktober arriveerde de 5037 in Den Haag. Daarmee zijn nu de 5002-5037 bij HTM aanwezig. De 5001 verblijft nog in de fabriek in Wenen, maar naar verluidt komt die binnenkort terug naar Den Haag, en dan definitief. Voor inzet in de reizigersdienst is nog geen datum bekend.
2 oktober 2015

De opleiding van de Avenio-monteurs

De instroom van nieuwe trams betekent dat de onderhoudsmonteurs van HTM opgeleid moeten worden voor het nieuwe voertuigtype.
Deze opleiding gebeurt in de oude werkplaats bij de remise Lijsterbesstraat, waar Avenio's 5010 en 5014 speciaal voor dit doel neergezet zijn.
De haagsetrams.com fotograaf mocht even meelopen met deze opleiding en maakte o.a. onderstaande foto's.
   
  Op het dak van de Avenio is veel elektronica ondergebracht in grote apparaatkasten. De stroomafnemer is prominent aanwezig op de c-bak.  
De geledingen van boven bekeken. Links de dubbele geleding in het midden van voertuig, rechts een enkele geleding tussen een kopbak en een middenbak. Links zien we o.a. één van de grote airco-installaties. De Avenio heeft twee airco's, die ieder twee wagenbakken voor hun rekening nemen. De bestuurderscabines hebben een eigen kleine airco.

Zoals veel lagevloertrams heeft de Avenio geen draaistellen en doorlopende assen.
De motoren zitten aan de zijkant van het voertuig en drijven twee wielen aan.

Een kijkje in het interieur. We zien o.a. een nieuw type OV-chipkaartlezer en een nieuw model kaartautomaat.
Deze apparaten worden overigens niet onderhouden door de Avenio-monteurs.
4 oktober 2015

3127 wordt NDT-tram

Na de Mesdag-trams en de Residentie Orkest-tram is Den Haag weer een kunsttram rijker: op 4 oktober werd de 3127 beplakt
met een fraai ontwerp voor het Nederlands Dans Theater.
   
   

  Tegelijkertijd werd twee sporen daarnaast de 3119 ontdaan van de Billy Elliot reclame.  

Bye Bye, Billy!
9 oktober 2015

5038 arriveert in Den Haag

Vrijdag 9 oktober arriveerde Avenio 5038 in Den Haag. Daarmee zijn nu 37 van deze trams bij HTM; nog drie te gaan dus voordat de eerste bestelling van 40 voertuigen compleet is!
21 oktober 2015

3032 op transport

Door het toenemend aantal nieuwe Avenio trams wordt het nogal krap in de Haagse remises. Daarom is besloten om een aantal GTL's over te brengen naar een opslaglocatie buiten Den Haag. Op 21 oktober ging de 3032 daarheen. Deze tram staat buiten dienst sinds die bij een kop-staartbotsing dit voorjaar schade opliep.
   
22 oktober 2015

Bijzondere inzet op de lijnen 3K en 4K

In de periode van 21 t/m 23 oktober is er een bijzondere materieelinzet op de RandstadRail-lijnen 3K en 4K, omdat op deze dagen de RandstadRail E-lijn van de RET niet naar Den Haag rijdt.
   
  Om in de spits toch voldoende vervoerscapaciteit te hebben op het stuk Leidschenveen - Den Haag Centraal worden op lijn 4K gekoppelde voertuigen ingezet.
 
   
  De daarvoor benodigde Citadis-voertuigen worden van lijn 3K gehaald, die daarom met GTL's rijdt.  
27 oktober 2015

3006 op transport

Dinsdag 27 oktober vertrok de 3006 vanaf de remise Lijsterbesstraat per vrachtwagen naar een opslaglocatie buiten Den Haag.
   
  Maar voordat de 3006 aangehaakt werd om op de oplegger getrokken te worden,
kwamen er eerst nog een paar 'collega's' afscheid nemen...
 
   
28 oktober 2015

3016 verlaat Den Haag

Het overbrengen van oude GTL's naar de opslaglocatie gaat gestaag door. Op 28 oktober was het de beurt aan de 3016.
De opvolgers van deze oudgediende kwamen ook nog even langs.
30 oktober 2015

Trams Komen en gaan

Vrijdag 30 oktober was het een komen en gaan van trams in het Haagse.  
   
  Bij de remise Zichtenburg arriveerden de Avenio's 5001 en 5039. Terwijl de vrachtwagen met daarop de 5001 naar de aflaadplek gerangeerd werd, passeerde de Unimog met de 5016 aan de haak de 5039.
 
   
  Bij HTM zijn nu Avenio's 5001-5039 aanwezig. Binnenkort wordt de 5040 verwacht, waarmee de levering van de eerste serie nieuwe trams is voltooid.  

Tegelijkertijd werd bij de remise Lijsterbesstraat de 3026 opgeladen voor transport naar de externe opslaglocatie.
   
2 november 2015

Avenio start in de reizigersdienst

Maandag 2 november was het dan eindelijk zover: de Avenio reed voor het eerst in de reizigersdienst. De eerste rit werd gereden met de 5003, en vertrok om 06.15 uur onder grote belangstelling van beginpunt Kraayenstein. Aan het begin van de middag ging de 5003 volgens schema weer naar de remise. Laat in de middag en 's avonds reed de 5008 als tweede Avenio met reizigers.
3 november 2015

GTL trams in opslag

De laatste tijd gaan er regelmatig buiten dienst gestelde GTLs naar een opslaglocatie buiten de stad.
Gerard van Buuren ging er een kijkje nemen en zag dat de trams er netjes bij staan.
 
 
   

Intussen gaan de transporten gewoon door. Op dinsdag 3 november verlieten de 3022 en 3028 Den Haag.
4 november 2015

3046 op transport

Op 4 november werd de 3046 overgebracht naar de opslaglocatie. Deze wagen staat al geruime tijd buiten dienst met zware schade na een aanrijding met een vrachtwagen op de Rijswijkseweg.
6 november 2015

Eerste serie Avenio compleet

Met de aflevering van de 5040 op vrijdag 6 november is de eerste bestelling Avenio trams die HTM plaatste bij Siemens uitgeleverd.
Op 13 maart 2014 plaatste HTM een vervolgorder voor nog 20 Avenio's, die aansluitend zullen worden afgeleverd.
8 november 2015

De aanleg van opstelterrein Zichtenburg 2

Al enige tijd wordt gewerkt aan een nieuw opstelterrein voor de Avenio-trams tussen de Meppelweg en De Werf. Op 6 november verschenen daar de eerste sporen. Volg de bouw op de themapagina 'De aanleg van opstelterrein Zichtenburg 2'.

8 november 2015

3116 wordt reclametram voor ROC Mondriaan

Zondag 8 november werd de 3116 beplakt met een totaalreclame voor ROC Mondriaan. Het is niet voor het eerst dat deze onderwijsinstelling prominent op een tram aanwezig is: de 3082, 3088 en 3084 gingen de 3116 al voor.
20 november 2015

Aflevering tweede serie Avenio van start

De aflevering van de tweede serie Avenio trams (5041-5060) is direct aansluitend aan de eerste serie van start gegaan.
Op 20 november arriveerden de 5041 en 5042 bij de remise Zichtenburg.
 
 
   
25 november 2015

De opleiding van de Avenio-bestuurders

HTM is momenteel druk bezig om bestuurders op te leiden voor de Avenio. De opleiding is voorlopig gericht op het omscholen van bestaande GTL- en RandstadRail-bestuurders, en nog niet op nieuw instromende bestuuders. De eerste instructeurs hebben hun opleiding gevolgd bij Siemens in Wenen; zij zorgen op hun beurt bij HTM voor de opleiding van verdere instructeurs en oefenmeesters. Instructeurs zijn betrokken bij het gehele opleidingstraject, oefenmeesters begeleiden de bestuurders-in-opleiding als zij in de praktijk met de nieuwe tram leren rijden.

De opleiding bestaat uit een theoretisch deel dat studenten zelf thuis doen via e-learning, en een vier- of vijfdaags praktijkdeel waarbij de bestuurders met een Avenio de baan op gaan. In het theoretische deel gaat het vooral om voertuigkennis: hoe zit een Avenio in grote lijnen in elkaar, hoe moeten kleine storingen opgelost worden en dat soort zaken. Met het HBT (Handboek Trambestuurder) zijn de cursisten natuurlijk al bekend. Het theoretische deel wordt afgesloten met een examen.

Voor het praktijkgedeelte gaan de cursisten onder begeleiding van een instructeur of oefenmeester rijden met de Avenio. Dat begint al in de remise met het rijklaar maken van de tram. Dit is een grotendeels geautomatiseerd proces: de voertuigcomputer controleert allerlei systemen, en wanneer er iets ontdekt wordt dat niet goed is dan verschijnt er een foutmelding op het beeldscherm van de computer. De bestuurder dient daar dan actie op te ondernemen. Welke actie dat is heeft hij/zij in het theorie-gedeelte van de opleiding geleerd.

   
Terwijl de voertuigcomputer tijdens het opstarten van de tram zijn werk doet, loopt de bestuurder een rondje door en om de tram om een aantal dingen te controleren. Zo wordt gecontroleerd of de knelbeveiliging van de deuren goed werkt, of de noodremhendels nog verzegeld zijn, en of de kaartautomaat naar behoren functioneert. Buiten het voertuig wordt o.a. gecontroleerd of de verlichting goed werkt en of het voertuig geen schade heeft. Teruggekomen in de cabine test de bestuurder nog een aantal zaken als de remmen, de ruitenwissers en de omroepinstallatie. Als de voertuigcomputer geen fouten gevonden heeft kan de rit beginnen.

Met name voor de GTL-bestuurders is de cabine van de Avenio een ware cultuurschok, er zit dan ook 35 jaar tussen. Wanneer we zittend op de bestuurdersstoel om ons heen kijken dan zien we van links naar rechts diverse beeldschermen en panelen met knoppen en schakelaars.
Helemaal links bevindt zich een schermpje waarop de bestuurder de beelden van de camera's in het wageninterieur kan zien. Iedere wagenbak is voorzien van twee camera's, zodat de bestuurder alle delen van zijn voertuig kan zien.
Recht voor de bestuurder bevindt zich de centrale voertuigcomputer. Via een aanraakscherm kan de bestuurder allerlei informatie over het voertuig oproepen. Op de foto links zien we bijvoorbeeld de status van de deuren. Aan de rechterkant van het dashboard bevindt zich o.a. het scherm van het Vecom-systeem dat zorgt voor de aansturing van wissels en seinen.

Iets dat we sinds enige tijd ook zien bij de GTL's serie 3100 is het gebruik van camera's in plaats van buitenspiegels. Bij de Avenio is dit verder ontwikkeld; deze heeft zowel voor als achter een camera. Tijdens het rijden wordt op het scherm alleen het beeld van de voorste camera getoond, maar zodra de deuren ontgrendeld worden deelt het beeld in tweeën en kunnen beide camera's bekeken worden. De bestuurder heeft op die manier optimaal zicht op het veilig in- en uitstappen van de reizigers.
Hoewel de Avenio van oorsprong handbediening heeft (een knuppeltje zoals bij de RandstadRail voertuigen), hebben de Haagse Avenio's op verzoek van de bestuurders net zoals de GTL pedaalbediening gekregen, een principe dat met de eerste PCC in 1949 werd ingevoerd. Ook dit heeft een moderne implementatie gekregen: zowel de plaat met de pedalen als de bestuurdersstoel kunnen in hoogte versteld worden, zodat de bestuurder een prettige en ARBO-conforme werkplek heeft.

Eenmaal op straat ligt de nadruk op veiligheid en voertuigbeheersing. Hoewel het besturen van een Avenio niet veel moeilijker is dan bij een GTL, wordt binnen de opleiding veel aandacht besteed aan remmen en optrekken, omdat de Avenio vooral een elektronisch voertuig is en de GTL grotendeels mechanisch. Verder wordt er veel waarde aan gehecht dat de reis voor de passagiers zo aangenaam mogelijk verloopt.

Het praktijkdeel van de opleiding wordt evenals het theoriedeel afgesloten met een examen. Degenen die nog geen toelating hebben voor rijden in ARI-gebied (tracé Brouwersgracht-Oostinje) krijgen een extra dag les om deze toelating te behalen.

Er wordt voorlopig geen gebruik gemaakt van een simulator zoals voor de RandstadRail Citadis, maar in de toekomst gaat dit mogelijk wel gebeuren. Bij de Avenio zijn er geen speciale instructietrams zoals dat bij de PCC en GTL het geval was. Iedere Avenio kan voorzien worden van een extra bedieningspaneel voor een instructeur/oefenmeester, een soort dubbele bediening dus.

2 december 2015

Eerste opstelsporen op Zichtenburg 2

De afgelopen weken zijn er flinke vorderingen gemaakt op het toekomstige opstelterrein Zichtenburg 2.

   
Zes opstelsporen zijn in de volle lengte aanwezig en worden afgewerkt.

   
Aan het wisselcomplex wordt geslepen en gelast. Tevens is er beton gestort.
   

   
In tegenstelling tot het wisselcomplex worden de spoorsecties voor de rechte opstelsporen ter plekke in elkaar gezet.
Voor de bevestiging van de spoorstaven op de dwarsliggers is gelukkig een gemotoriseerd hulpje beschikbaar.

  De overvloedige regen van de afgelopen tijd veroorzaakt wel wat ongemakken, maar heeft niet voor grote vertraging gezorgd.
Het overtollige water wordt van de bouwplaats weggepompt naar een deel van het terrein waar voorlopig nog niets gebeurt.
 
4 december 2015

Avenio's 5047 en 5048 aangekomen in Den Haag

Vrijdag 4 december kwamen weer twee nieuwe Avenio trams hun opwachting maken in Den Haag: de 5047 en 5048.
Het aantal Avenio's bij HTM komt daarmee op 44: 5001-5042, 5047 en 5048.
6 december 2015

Drie nieuwe reclametrams

In het weekend van 4 t/m 6 december werden er drie reclametrams geplakt. Het zijn de 3119 voor de musical Beauty and the Beast,
en de 3008 en 3010 met een kerstthema van Coca Cola.
8 december 2015

Het ontstaan van de Kersttram van 2015

Den Haag heeft dit jaar weer een Kersttram met lichtjes en muziek! In het weekend van 4 t/m 6 december werd door meerdere teams gewerkt aan het optuigen hiervan. De tram is ditmaal een gezamenlijke actie van Sky Radio, HTM en de gemeente Den Haag. Hij rijdt van 8 december t/m 8 januari op lijn 1.
 
 
  Vrijdag 4 december werd als eerste de bestickering aangebracht, met uitzondering van de botsneus.  
   

   
  Zaterdag werden de lichtjes gemonteerd en de kerstmuts geplaatst.
Toen dat klaar was werd de tram even aangezet om te testen of alles werkte.
Zondag werd als laatste de botsneus geplakt en was de kersttram compleet.  
9 december 2015

Nieuwe wissels op opstelterrein Zichtenburg 2

Woensdag 9 december is het bestaande wisselcomplex aan beide kanten uitgebreid met nieuw spoor en nieuwe wissels.
Aan de kant van de opstelsporen zien we de wissels naar de latere sporen 11 t/m 13. De nieuwe wissels aan de kant van de remise leiden o.a. naar de twee sporen die in het servicegebouw komen te liggen.
De rechte opstelsporen 1 t/m 6 worden voorbereid voor het storten van beton.
13 december 2015

3102 wordt sporttram

GTL 3102 kreeg op 13 december een totaalbeplakking voor Heel Den Haag Sport, een campagne van de gemeente Den Haag om mensen meer te laten bewegen.
Op dezelfde dag verdwenen er ook twee totaalreclames: de 3112 en 3113 verloren hun reclames voor resp. het Residentie Orkest en Hifi-klubben.
18 december 2015

Laatste nieuwe Avenio's in 2015

Vrijdag 18 december was het laatste transport van nieuwe Avenio trams in 2015. De 5049 en 5050 arriveerden bij de remise Zichtenburg en brachten het aantal bij HTM aanwezige Avenio's op 46.

27 december 2015

3126 wordt diabetes-tram

Medische onderwerpen voor een totaalreclame op een tram zijn niet alledaags, maar na de 3105 Mauritsklinieken is er nu een tweede medische tram op Haagse rails: de 3126 maakt reclame voor Novo Nordisk, een bedrijf dat veel onderzoek doet op het gebied van diabetes.
Voor de 3126 is dit de eerste totaalreclame; deze tram rijdt voornamelijk op lijn 1 en 9.