Archief

De Beachtram van 2021
Mooi zomerweer lokt veel mensen naar het strand, en HTM helpt de reizigers graag om onderweg alvast in de stemming te komen. In de zomer van 2021 reed daarom op lijn 1 gedurende enkele maanden de 3126 als Beachtram in een vrolijke strand-outfit.

3090 wordt mobiele radiostudio
Op 2 september 2019 werd bij de Grote Kerk de 3090 gepresenteerd als mobiele radiostudio voor Radio West. Gedurende enkele maanden werd er iedere vrijdag live vanuit de tram uitgezonden, terwijl die door Den Haag reed.

Jaaroverzicht 2018
In 2018 stopte haagsetrams.com gaandeweg met de publicatie van Haagse tramactualiteiten. Daardoor is dit jaaroverzicht verre van compleet. Lees desondanks het Jaaroverzicht 2018.

Jaaroverzicht 2017
In het jaar 2017 was er weer van alles te beleven op het Haagse tramnet. Lees daarvoor het Jaaroverzicht 2017.

Jaaroverzicht 2016
Het jaar 2016 had weer een gevarieerd aanbod voor de tramliefhebber. De Avenio verscheen op steeds meer lijnen, waardoor de GTL terrein moest inleveren.

Dan waren er grote infrastructurele werkzaamheden: de Lange Vijverberg, de Prinsegracht en het nieuwe opstelterrein Zichtenburg 2 zijn enkele voorbeelden.

Maar er waren ook vertrouwde zaken, zoals de PCC-dag van het OV-museum en vele reclametrams. Lees het allemaal in het Jaaroverzicht 2016.

Eerste totaalreclame op een Avenio
Op 18 juli 2016 werd voor het eerst een Avenio-tram voorzien van totaalbestickering. De 5025 maakt deel uit van een serie van vier trams die bestickerd zijn ter gelegenheid van de Olympische Spelen en gesponsord worden door o.a. NS en HTM. De overige Olympische trams zijn van het type GTL.

Jaaroverzicht 2015
Het jaar 2015 was een bijzonder jaar voor de tram in Den Haag. Het meest opvallend waren natuurlijk de nieuwe Avenio-trams. Onvermijdelijk gevolg van de instroom van nieuw materieel was de buitendienststelling van de oudste GTLs.

Ook op infragebied gebeurde er veel, met enkele langdurige buitendienststellingen als gevolg. Maar er verscheen ook nieuw spoor bij de remise Zichtenburg.

Dit en nog veel meer kun je allemaal nog eens bekijken in het Jaaroverzicht 2015.

Jaaroverzicht 2014
Het jaar 2014 bracht veel interessants voor de tramliefhebber. Drie onderwerpen kregen meer dan gemiddelde aandacht in de media, en gelukkig waren het allemaal hoogtepunten: de festiviteiten ter gelegenheid van 150 jaar tram, de komst van de eerste nieuwe stadstrams type Avenio, en de realisatie van tramrestaurant Hoftrammm. Voor de reiziger stond het jaar vooral in het teken van langdurige omleidingen, nodig om het tramnet geschikt te maken voor de nieuwe Avenio-trams.

In het Jaaroverzicht 2014 kun je alle fotoreportages die dat jaar op haagsetrams.com verschenen nog eens terugzien. Met hopelijk veel aangename 'o ja' momenten.

Jaaroverzicht 2013
In 2013 is er weer veel gebeurd op tramgebied. Er waren langdurige omleidingen, GTLs werden afgevoerd, andere GTLs werden gemoderniseerd, in Leidschendam werd een eindpunt omgebouwd, nieuwe pekeltrams verschenen en natuurlijk ontspoorde er wel eens een tram.

Beleef het tramjaar 2013 nog eens met het Jaaroverzicht 2013 met daarin alle fotoreportages die dat jaar op haagsetrams.com verschenen.

Eerste totaalreclame op een RandstadRail voertuig
Op vrijdag 2 december 2011 werd in de remise Zichtenburg voor het eerst een RandstadRail voertuig voorzien van totaalreclame. Kijk mee bij het plakken.
Eerste proefrit tramlijn 19
In de nacht van 22 op 23 maart 2010 vond de eerste proefrit plaats op de nieuwe tramlijn 19. Er werd gereden vanaf Leidsenhage. De eer van de eerste tram op lijn 19 viel te beurt aan de 3076.
De tramtunnel in Leidschendam
Met de komst van tramlijn 19 kreeg de Haagse tram er een tunnel bij. Het betreft de trambuis van de Sijtwendetunnel, de officiële naam is trambuis Vliettunnel. We wandelen door de tunnel op 23 maart 2010, enkele uren nadat de eerste proefrit plaatsgevonden heeft. De wandeling begint aan de kant van Leidsenhage.
Trams en treinen vanaf het Strijkijzer
Het flatgebouw op het Rijswijkseplein dat bekend staat onder de naam 'Strijkijzer' is het hoogste gebouw van Den Haag. Vanaf de bovenste etages heeft de tram- en treinliefhebber een prima uitzicht op het vele railverkeer in de omgeving.